Categories
Blogai Naujienos

Nenormalus normalumas

Klimatologijoje yra naudojamas terminas “klimato norma”, kuris apibūdina 30 metų laikotarpio vidutinius orus šalyje arba regione. Pagal 2015 m. Pasaulinės meteorologijos organizacijos (WMO) rekomendacijas klimato normos dabar yra atnaujinamos kas 10 metų tam, kad jos kuo geriau atspindėtų realias orų sąlygas. Šis rodiklis padeda palyginti klimato sąlygas skirtingose pasaulio vietose ir tiksliau aprašo dabartines orų sąlygas, tačiau kartu įteisina klimato pokyčius kaip “normalumą”.

Šiais metais Lietuvoje ir visame pasaulyje bus pradėta naudoti nauja klimato norma, kuri paremta vidutinėmis pastarojo 30-mečio (1991–2020 m.) meteorologinių rodiklių reikšmėmis. Nuo šiol kai meteorologai ar klimatologai kalbės apie “normalią” arba “vidutinę” žiemą, bus turima omeny kad, vidutinė žiemos temperatūra yra -2,2 °C, nors dar praeitais metais “normali” žiemos temperatūra buvo -2,8 °C (1981–2010 m. vidurkis), o prieš dešimtmetį -4,0 °C (1961–1990 m. vidurkis). Pasikeitus klimato normai, rečiau bus fiksuojamos “anomalijos”, nes daugelis nuokrypių atsidurs “normos” ribose.

Žmonės prie naujų sąlygų prisitaiko labai greitai. Net ir blogi dalykai lengvai gali tapti įprastiniais, kasdieniniais. Praeitų metų pavasarį, prasidėjus Covid-19 epidemijai, per dieną buvo fiksuojama 20–40 naujų užsikrėtimų koronavirusu atvejų. Tai buvo išskirtiniai, bauginantys skaičiai. Gruodį buvo fiksuota virš 3000 atvejų per dieną. Dabar per parą būna 300–500 atvejų ir tai nieko nebestebina, tai atrodo normalu. 20–40 užskrėtimo atvejų per dieną prieš metus buvo ekstremali situacija, o dabar yra siekiamybė – grįžimas prie “normalių” sąlygų. Tuomet pagal vyriausybės pandemijos valdymo plano A scenarijų bus atšaukti beveik visi karantino apribojimai. Žmonės visada puikiai mokėjo prisitaikyti prie kintančių sąlygų, o kad nekiltų etinių ar emocinių sunkumų, smegenys įvykdo net ir baisių dalykų racionalizaciją ir gyvenimas važiuoja toliau.

Taip pat ir su klimato kaita – klimato normų pakeitimas padeda “racionalizuoti” klimato kaitą. Tai kas buvo anomalija, tampa norma. Klimato normų atnaujinimas yra labai aktualus planuojant infrastruktūros plėtrą ar ekonominę veiklą (pvz.: būtų labai neatsakinga projektuoti ir statyti kelius ar pastatus atsižvelgiant į pasenusią meteorologinę informaciją). Todėl šis statistinis klimato rodiklių perskaičiavimas yra reikalingas ir padeda geriau apibūdinti dabartines, dažniausiai pasitaikančias, orų sąlygas. Tačiau įvykę klimato pokyčiai įteisinami ir ši pasikeitusi meteorologinių rodiklių statistika tarsi sako – „tai normalu, taip buvo visada“!

Ateinančius kelis metus metinė ar mėnesio oro temperatūra rečiau viršys vidurkį – ne dėl to, kad klimato šiltėjimas sustojo, – bet todėl, kad pasikeitė klimato „normalumo“ vertinimo skalė.