Categories
Blogai Naujienos

Apie JAV pasitraukimą iš Paryžiaus susitarimo

Vakar JAV oficialiai pasitraukė iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo. Šiaip D. Trumpas paskelbė pasitraukimą jau prieš 3 metus, bet sprendimas teisiškai įsigaliojo nuo vakar. Ir tai yra vienintelė tokia pasaulio valstybė.

Dabar skaičiuojami paskutiniai JAV prezidento rinkimų balsai. Jei prezidentauti liks save laimėtoju jau pasiskelbęs D. Trumpas, tuomet JAV ir toliau neprisiims jokių klimato kaitos švelninimo įsipareigojimų. Jei bus išrinktas Joe Biden, jis pažadėjo per 77 dienas vėl prisijungti prie Paryžiaus klimato kaitos susitarimo.

Bet prisijungti yra lengva. Daug sunkiau yra atgauti kitų šalių pasitikėjimą. D. Trumpas visą savo kadenciją neigė klimato kaitą kaip problemą ir padarė meškos paslaugą ilgalaikėms pastangoms mažinti atmosferos taršą. Net jei dabar būtų išrinktas demokratų kandidatas, po ketverių metų prezidentu gali tapti respublikonas. O tuomet vėl iškiltų grėsmė, kad klimato kaitos susitarimai būtų ignoruojami. Tai ir yra pasitikėjimo problema – ar bus politikos tęstinumas? Ar bus laikomasi ilgalaikių aplinkosauginių susitarimų? Ar JAV galės kada nors tapti moraliniu lyderiu sprendžiant klimato kaitos problemas ir darant spaudimą kitoms šalims (pvz.: Brazilijai, Indijai, Kinijai)?

Europos Sąjunga, Japonija, P. Korėja, Kinija dirba daug nuosekliau ir jau yra paskelbusios ambicingesnius tikslus nei jie buvo 2015 m. kai priimtas Paryžiaus klimato kaitos susitarimas. JAV reikės vytis ir padirbėti šiuo klausimu, net jei ir laimės demokratas Joe Biden.